HOPE-A
HELLENIC ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS ASSOCIATION
BUILDING THE NEW DIGITAL AND GREEN INDUSTRY
 
 
Ο Πρόεδρος, το Δ.Σ και το προσωπικό του HOPE-A σας εύχονται Καλή Ανάσταση και ένα χαρούμενο Πάσχα!
image
Πίνακας Περιεχομένων
Open Innovation Test Bed (OITB): Μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας
Μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, παρέχει το ευρωπαϊκό project "Open Innovation Test Bed".
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A, Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης στο webinar που διοργανώθηκε στις 7 Απριλίου, παρουσίασε τον HOPE-A και τις ευκαιρίες διασύνδεσης που παρέχει στις εταιρείες-μέλη του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Innovation & Dissemination Manager του HOPE-A, Ευάγγελος Μπακάλης, εξήγησε αναλυτικά το ευρωπαϊκό project OITB, τις προϋποθέσεις συμμετοχής σ’ αυτό, αλλά και τα στάδια που ακολουθούνται προκειμένου να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν νέα προϊόντα.
Το Open Innovation Test Bed προσφέρει ΔΩΡΕΑΝ (μέχρι ύψους 130 χιλ. €), ένα περιβάλλον έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων όπου οι ωφελούμενες επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την εξειδικευμένη τεχνογνωσία εμπειρογνωμόνων του προγράμματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για την περαιτέρω ανάπτυξή τους.
Ο Dr Σπύρος Κασσαβέτης επικεφαλής του Micro Fabrication Group του LTFN, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλες τις υψηλής τεχνολογίας υπηρεσίες που προσφέρονται στις SME’S μέσω του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ανάπτυξης προϊόντων.
Τι είναι το ΟΙΤΒ
Η ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας του πλαστικού και του χαρτιού είναι μεγάλη. Ταυτόχρονα σημαντική είναι και η ανάγκη για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και τεχνολογικών δράσεων κυρίως για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συνεχώς εξελισσόμενο τομέα των νανοτεχνολογιών, των προηγμένων υλικών, των πολυμερών.
Το Open Innovation Test Bed προσφέρει πολυδιάστατη υποστήριξη στον τομέα των τεχνολογιών και πιο συγκεκριμένα στις τεχνολογίες προϊόντων πλαστικού και χαρτιού.
Οι υπηρεσίες του ΟΙΤΒ
  • Αξιολογεί και παράλληλα μεγιστοποιεί τις δυνατότητες καινοτομίας που προκύπτουν από τις ιδέες, τις τεχνολογίες και τα προϊόντα της επιχείρησής σας.
  • Δημιουργεί και επεξεργάζεται σενάρια παραγωγής, ώστε να μειώσει δραστικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων σας, αλλά και τις πιθανές απώλειες κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.
Οι ωφελούμενοι
Οι ωφελούμενοι του ΟΙΤΒ είναι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς:
  • Έξυπνης & Βιώσιμης Συσκευασίας Προϊόντων (π.χ. βιοαποικοδομίσιμη συσκευασία)
  • Επιφάνειες & Μεμβράνες για Βιο-Εφαρμογές / Αντιμικροβιακές Επιφάνειες
  • Εύκαμπτα Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά Σε Πλαστικό & Χαρτί (plastic & paper electronics)
  • Οπτικές Επικαλύψεις για Πιστοποίηση Αυθεντικότητας Προϊόντων & την Διακόσμηση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΟΙΤΒ μπορείτε να επικοινωνήσετε:
Ευάγγελος Μπακάλης
Innovation & Dissemination Manager
E-mail: evangelosbakalis@hope-a.com
Website: www.hope-a.com
Η Ελληνική Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση LOPEC 2022
Ο Σύνδεσμος HOPE-Aκαι η ελληνική εταιρεία Organic Electronic Technologies «άφησαν» το ελληνικό αποτύπωμα καινοτομίας στη Διεθνή Έκθεση για τη Βιομηχανία Οργανικών Ηλεκτρονικών LOPEC 2022.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν όχι μόνο στους 2000 επισκέπτες από 35 χώρες του κόσμου, αλλά και στον εκπρόσωπο του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο, Νικόλαο Μπελιά που βρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση LOPEC 2022, οι εφαρμογές των ελληνικών εταιρειών που παρουσιάστηκαν από τον Σύνδεσμο HOPE-A.
Στη διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο LOPEC 2022 που πραγματοποιήθηκε από τις 22-24 Μαρτίου στο Μόναχο, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά ζωντανά από το 2019 όλες οι νέες εφαρμογές και τα προϊόντα της βιομηχανίας των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών.
Στο stand της Ελληνικής Συμμετοχής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Καθ. Στέργιος Λογοθετίδης και ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης πρόβαλαν τα επιτεύγματα της ελληνικής καινοτομίας στον τομέα της εκτυπωμένης ενέργειας και γενικότερα της πράσινης τεχνολογίας.
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσε η ελληνική εταιρεία OET (Organic Electronic Technologies) και οι εφαρμογές της στον τομέα των οργανικών εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς, όπως ο ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η έξυπνη, αυτόνομη ενεργειακά στάση λεωφορείων και το 100% αυτόνομο πράσινο θερμοκήπιο που βρίσκεται σε λειτουργία στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.
Οι συμμετέχουσες εταιρείες και φορείς εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταστεί σημαντικός διεθνής παίκτης στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη οργανικών &εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, ενώ το ερευνητικό έργο που επιτελείται στη χώρα τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο LTFN του ΑΠΘ, το οποίο συμμετείχε στο ελληνικό stand, έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο σε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα, ενώ συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες καινοτόμες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στον κόσμο.
O Σύνδεσμος HOPE-A συντονίζει τις δράσεις της ψηφιακής βιομηχανίας των οργανικών ηλεκτρονικών και φέρνει σε επαφή εταιρείες καινοτομίας από την Ελλάδα με αντίστοιχους φορείς από το εξωτερικό. Οι δραστηριότητες του Συνδέσμου καλύπτουν όλη τη διαδικασία παραγωγής εφαρμογών Οργανικών Ηλεκτρονικών στους τομείς της Πράσινης Ενέργειας, του Φωτισμού, των Ηλεκτρονικών, της Μεταφοράς και των Έξυπνων Κτιρίων, των Έξυπνων Συσκευασιών και του Αγροτικού Τομέα (Θερμοκήπια), των Wearables, IoT κ.ά.
Αντίστοιχα, ο HOPE-A έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με αντίστοιχους Συνδέσμους και φορείς καινοτομίας σε όλο τον κόσμο φέρνοντας τη χώρα μας στο προσκήνιο της παγκόσμιας καινοτομίας.
Η LOPEC 2022 θεωρείται η κορυφαία διεθνής έκθεση στον τομέα των εκτυπωμένων ηλεκτρονικών.
Φέτος προσέλκυσε 156 εκθέτες από 23 χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα τεχνολογικών εφαρμογών, μεταξύ άλλων, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην παραγωγή ενέργειας, στον ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό, στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις ηλεκτρονικές συσκευές.
Στη διάρκεια του LOPEC 2022 πραγματοποιήθηκε Συνέδριο, το οποίο περιελάμβανε 200 παρουσιάσεις από όλο τον κόσμο. Το Συνέδριο του LOPEC 2022 (22-24 Μαρτίου) θεωρείται η κορυφαία πλατφόρμα επικοινωνίας για τεχνολογία, εφαρμογές, και νέα ερευνητικά δεδομένα στον κλάδο της έντυπης ηλεκτρονικής.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του LOPEC 2022:
www.lopec.com/en
Έξι μεγάλα ευρωπαϊκά έργα "οικοδομούν" τη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά έργα που εξελίσσονται στο πλαίσιο του H2020 αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Ορίζοντας Ευρώπη: Ευκαιρίες για το μέλλον της Έξυπνης Βιομηχανίας & των Ψηφιακών Τεχνολογιών» που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για τον Ορίζοντα Ευρώπη και συντονιστής του Enterprise Europe Network-Hellas.
Παρουσιάζοντας τα έξι συνολικά ευρωπαϊκά έργα που αναπτύσσουν την Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών, ο Πρόεδρος του HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1991. Σ' αυτά τα έργα συμμετέχουν 50 φορείς από όλη την Ευρώπη, μεγάλος αριθμός από την Ελλάδα (9). Στα περισσότερα από αυτά τα έργα (5) είναι έλληνες coordinators, τρία τα συντονίζει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας.
Από την αναγκαιότητα οργάνωσης όλων αυτών των δραστηριοτήτων γύρω από τα οργανικά ηλεκτρονικά, αλλά και δημιουργίας ενός ισχυρού δικτύου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και παγκόσμια, προέκυψε το 2012 η δημιουργία του Hellenic Association HOPE-A.
Όπως εξήγησε ο κ Λογοθετίδης στο πλαίσιο των δράσεων του H2020 το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας συνεχίζει τη δράση του ως κόμβος τεχνογνωσίας πάνω στο συγκεκριμένο πεδίο των οργανικών ηλεκτρονικών, ενώ στα χρόνια που μεσολαβούν μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αναπτύσσεται η ψηφιακή καινοτομία, η οποία μεταφέρεται στη Βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες και προϊόντα.
Ο Πρόεδρος του HOPE-A παρουσίασε αναλυτικά τα έξι έργα στα οποία συντονίζει ή συμμετέχει το Εργαστήριο και ο Σύνδεσμος Hellenic Association HOPE-A:
  • Το Smartline που «χτίζει» το εργοστάσιο του μέλλοντος, τη βιομηχανία των οργανικών ηλεκτρονικών, θέτοντας τι βάσεις για την ψηφιοποίηση.
  • Το RealNano που εξελίσσεται πάνω στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή παραγωγή των οργανικών ηλεκτρονικών.
  • Το Musicode που αφορά στη μοντελοποίηση και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανοιχτής καινοτομίας.
  • Το Flexfunction2Sustain δημιουργεί ένα ανοιχτό περιβάλλον καινοτομίας (open innovation environment) το οποίοδίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης χαρακτηρισμού και μοντελοποίησης πολλαπλής κλίμακας (multiscale characterization & multiscale modeling).
  • Παράλληλα στο πλαίσιό του FF2S μέσω του project "Open Innovation Test Beds" δίνεται η δυνατότητα από εργαστήρια ή φορείς δημιουργίας τεχνολογιών που αφορούν τα nanofunctionalized plastics. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν αυτές οι καινοτομίες από startup εταιρείες και SME’s έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϊόντα και δραστηριότητες από μικρές εταιρείες που δεν διαθέτουν μεγάλες υποδομές και κόστος.
  • Όλα αυτά συμπληρώνονται με το έργο nanoMECommons, το οποίο είναι επέκταση του έργου Cornet, και αναφέρεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εναρμονισμό των characterization tools πάνω στις νανοτεχνολογίες, τη βιομηχανία και την παραγωγή.
Τα παραπάνω έργα και οι δράσεις τους υποστηρίζονται από παρουσιάσεις, ημερίδες, εκθέσεις και συνέδρια που διοργανώνονται από τον Σύνδεσμο HOPE-A: το Διεθνές Πολυσυνέδριο NANOTEXNOLOGY που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 19 χρόνια και το International Conference & Exhibition για τις τεχνολογίες των οργανικών εκτυπωμένων ηλεκτρονικών που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη εδώ και 11 χρόνια.
Καταλήγοντας ο κ Λογοθετίδης τόνισε ότι η νέα τεχνολογία, η σειρά καινοτομιών για τη Βιομηχανία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη με σημαντικότατη χρηματοδότηση, θα πρέπει να ενισχυθεί και να παραμείνει στην Ευρώπη, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η ανάπτυξη των European Value Chains–EVCs (αλυσίδες προστιθέμενης αξίας).
Δείτε το video:
www.youtube.com/watch?v=Mg-KlbygxNE
Πράσινη Ενέργεια. Η παγκόσμια μεγάλη πρόκληση!
«Απαιτείται μία μακροχρόνια στρατηγική για τη πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Jeffrey Sachs, Διευθυντής στο Center for Sustainable Development του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Forum των Δελφών.
Όσον αφορά τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον μηδενισμό των εκπομπών CO2 ο κ. Sachs δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Τα καλά νέα είναι ότι ο δρόμος για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών είναι περισσότερο καθαρός από ποτέ. Τα βασικά στοιχεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση πλέον. Καθαρή ενέργεια. Εξηλεκτρισμός των μεταφορών, της θέρμανσης, εξηλεκτρισμός της βιομηχανίας και των κτιρίων, με τη χρήση καθαρών καυσίμων». Όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε: «Δεν ανησυχώ για τον επόμενο χρόνο, αλλά για τα επόμενα δέκα χρόνια. Θα ήθελα να δω ένα δεκαετές πλαίσιο με μακροχρόνιες προτάσεις», και πρόσθεσε ακόμη ότι «αυτό που έχει σημασία είναι αν θα έχουμε καταφέρει τη μείωση του 55% ως το 2030 και αν θα έχουμε καταφέρει τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας». (σ.σ η Πράσινη Συμφωνία στοχεύει στο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο).
Η καθαρότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται, και η πιο φθηνή αυτή που δεν καταναλώνεται...
Ο Fabian Karger, Investment Director Susi Partners, μιλώντας στο ίδιο Forum, τόνισε στην τοποθέτησή του για το μέλλον της ενέργειας, ότι «η πιο φθηνή και καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν μπορεί να καταναλωθεί», ενώ σημείωσε ότι στην εταιρία του σημαντικές επενδύσεις γίνονται στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει περίπου μισό εκατομμύριο σε projects επάρκειας ενέργειας σε περισσότερες από 15 χώρες-και αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας για την μεγάλη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας, εξήγησε ότι αυτό που λείπει είναι η σωστή υποδομή και η κατάλληλη νομοθεσία για την υλοποίηση τέτοιων έργων. Συμπλήρωσε ακόμη, ότι «σημαντικό είναι να βρίσκουν οι εταιρίες τον κατάλληλο μηχανισμό/τρόπο υλοποίησης τέτοιων έργων, έτσι ώστε να μην χάνεται ενέργεια».
ΕΕ: 20 εκατομμύρια τόνοι πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030
Στις προϋποθέσεις με τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, πιο συγκροτημένα και με το ελκυστικότερο δυνατό κόστος στην ενεργειακή μετάβαση μέσω της χρήσης του πράσινου υδρογόνου, αλλά και σε ζητήματα όπως οι επενδύσεις και το θεσμικό του πλαίσιο, εστίασαν οι συμμετέχοντες της ενότητας ‘’Μπορεί το πράσινο υδρογόνο να ενισχύσει την ενεργειακή μετάβαση’’κατά τη διάρκεια τωνεργασιώντου 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (6-9 Απριλίου 2022).
Όπως εξήγησε η ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας για το θέμα, το Πράσινο Υδρογόνο θα αποτελέσει μια βιώσιμη λύση στο μέλλον, καθώς σταδιακά θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο, θα παίξει ρόλο στη μετάβαση για την απελευθέρωση από τις εκπομπές του άνθρακα, ενώ, όπως πρόσθεσε, «είναι σημαντικό και στον τομέα των μεταφορών, βάζοντας στο κάδρο και την παράμετρο της οικονομίας, καθώς ακόμα και τώρα το πράσινο υδρογόνο είναι πιο ελκυστικό οικονομικά από το… γκρι και στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο ελκυστικό προς τις εταιρείες, καθώς το κόστος των ηλεκτρολυτών διαρκώς θα μειώνεται».
Περισσότερες και αναλυτικές πληροφορίες για τις θεματικές:
www.delphiforum.gr
Επαναστατικό σύστημα διαχείρισης μπαταρίας ηλ οχημάτων
Το σύστημα διαχείρισης BaMoS για τη μπαταρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκεύασε το Innovation Lab GmbH*, λαμβάνει δεδομένα μέσω εκτυπωμένων αισθητήρων εκτεταμένης εμβέλειας Electric Vehicles. Το σύστημα χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δίνει πληροφορίες για την ακριβή θερμοκρασία και πίεση.
Το BaMoS δημιουργήθηκε από το Innovation Lab και το ερευνητικό του προσωπικό του, το οποίο εξειδικεύεται σε λύσεις και προϊόντα από το Εργαστήριο στο Εργοστάσιο (from Lab to Fab).
Το σύστημα διαχείρισης BaMoS χρησιμοποιεί εξαιρετικά λεπτούς εκτυπωμένους αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας για τη λήψη λεπτομερών δεδομένων μπαταρίας μέχρι το επίπεδο της μεμονωμένης κυψέλης, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παράταση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας έως και 40%.
Μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να παρακολουθηθεί η «συμπεριφορά» της μπαταρίας σε συνθήκες πίεσης ή τι ακριβώς συνέβαινε στη διάρκεια του κύκλου φόρτισής της, κυρίως επειδή τα δεδομένα της δεν είναι προσβάσιμα. Ωστόσο είναι γνωστό ότι η μπαταρία για ένα ηλεκτρικό όχημα παίζει καθοριστικό ρόλο.
Πιο συγκεκριμένα το BaMoS, καταγράφει λεπτομερή δεδομένα πίεσης και θερμοκρασίας σε επίπεδο κυψέλης, τα οποία λαμβάνονται από εξαιρετικά λεπτά τυπωμένα φύλλα αισθητήρων που μπορούν να τοποθετηθούν μεταξύ των μεμονωμένων στοιχείων μπαταρίας. Καθώς οι μπαταρίες διαστέλλονται και συστέλλονται κατά τη διάρκεια του κύκλου φόρτισης-εκφόρτισης της μπαταρίας, ένα φύλλο ευαίσθητο στην πίεση μπορεί να παρακολουθεί αυτήν την «αναπνοή», για να μετρήσει την κατάσταση φόρτισης, να ανιχνεύσει τυχόν ακανόνιστη συμπεριφορά του και να αποτρέψει την υπερφόρτιση.
Απεικονίζουν την κατάσταση της μπαταρίας
Αυτές οι πληροφορίες σε επίπεδο κυψέλης (celllevel) παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της “υγείας” και της απόδοσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, βοηθώντας τις ομάδες Έρευνας και Ανάπτυξης να βελτιώσουν τα σχέδια μπαταριών και τις λύσεις παρακολούθησης της μπαταρίας – συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της αυτονομίας για ηλεκτρικά οχήματα. Τα δεδομένα κατανέμονται χωρικά και χρονικά για να παρέχουν μια ακριβή εικόνα της συμπεριφοράς της μπαταρίας.
«Η μέτρηση είναι το πρώτο βήμα, που οδηγεί σε βελτιωμένο έλεγχο και απόδοση της μπαταρίας», δήλωσε ο Luat Nguyen, Διευθύνων Σύμβουλος στο Innovation Lab. «Οι ευέλικτοι, εξαιρετικά λεπτοί τυπωμένοι αισθητήρες μας παρέχουν τα λεπτομερή, ακριβή δεδομένα που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της απόδοσης και της διάρκειας ζωής των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα».
* H ερευνητική ομάδα του Innovation Lab GmbH εξειδικεύεται στα έντυπα και οργανικά ηλεκτρονικά με ιδιαίτερη έμφαση στους ευέλικτους τυπωμένους αισθητήρες.
Κύριος στόχος του Εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη εξατομικευμένων και ταυτόχρονα συνολικών λύσεων στον τομέα της βιομηχανίας των εύκαμπτων αισθητήρων. Αυτό καλύπτει όλο το φάσμα της διαδικασίας από την πρώτη ιδέα μέχρι και τη βιομηχανική παραγωγή προϊόντων ευέλικτων αισθητήρων.
www.innovationlab.de/en/current/press-releases-1/battery-monitoring-solution
"Γέφυρα" Συνεργασίας του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας με το Elevate Greece
Συμφωνητικό Συνεργασίας (MoU) υπέγραψε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (Σ.Ε.Γ.Ε.) εκπροσωπούμενος από την Πρόεδρο Αποστολίνα Τσαλταμπάση, με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και συγκεκριμένα τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα. Η ΣΕΓΕ είναι πλέον ένας από τους θεσμικούς υποστηρικτές του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων της ΓΓΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων-«Elevate Greece».
Οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που ο Σ.Ε.Γ.Ε. θα προσφέρει από πλευράς του για την υποστήριξη μέσω γενικής καθοδήγησης, mentoring, εκπαίδευσης, δικτύωσης καθώς και την εμπράγματη υποστήριξη στην εξασφάλιση χρηματοδότησης σε νεοφυείς επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Elevate Greece».
Climate Tech
Έρευνα PwC - Υπερτριπλασιασμός επενδύσεων στην περιβαλλοντική τεχνολογία
Οι επενδύσεις συνολικά άγγιξαν τα 87,5 δισ. δολ., με περισσότερα από 60 δισ. δολ. να καταγράφονται μόνο στο πρώτο μισό του 2021.
Έντονη εισροή επενδύσεων από επιχειρηματικά (venture capital – VC) και ιδιωτικά κεφάλαια (private equity – PE) σε περιβαλλοντικές τεχνολογίες (climate tech), σημειώθηκε κατά το β’ εξάμηνο 2020 και το α’ εξάμηνο 2021, σύμφωνα με την έρευνα «State of ClimateTech 2021», που διεξήγαγε η PwC.
Οι επενδύσεις συνολικά άγγιξαν τα 87,5 δισ. δολ., με περισσότερα από 60 δισ. δολ. να καταγράφονται μόνο στο πρώτο μισό του 2021. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 210% σε σύγκριση με τα 28,4 δισ. δολ. που επενδύθηκαν το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ, σταδιακά διαμορφώνεται η τάση για κατεύθυνση 14 cents από κάθε δολάριο επενδυτικού κεφαλαίου στο climate tech.
Το climate tech περιλαμβάνει τις τεχνολογίες που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η μελέτη αποτυπώνει ωστόσο ότι υπολείπονται επενδύσεις σε τεχνολογίες που παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 15 τεχνολογικών λύσεων που εξετάζει η έρευνα, οι πέντε που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του δυναμικού μείωσης των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050 συγκέντρωσαν μόλις το 25% της επένδυσης στην περιβαλλοντική τεχνολογία στο διάστημα από το 2013 ως το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτές είναι: Ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, τεχνολογία αποβλήτων τροφίμων, παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εναλλακτικές τροφές/πρωτεΐνες χαμηλών εκπομπών.
Τι δείχνει η έκθεση της PwC
Σύμφωνα με την έκθεση της PwC:
  • Το μέσο μέγεθος συναλλαγής στο climate tech σχεδόν τετραπλασιάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, στα US$ 96 εκατ. από τα US$ 27 εκατ. το προηγούμενο έτος.
  • Περίπου 1600 επενδυτές δραστηριοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι λιγότερων από 900 ενεργούς επενδυτές το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η ευρύτερη επενδυτική κοινότητα εξοικειώνεται με τις ευκαιρίες στο climate tech.
  • Οι SPAC*, κατάφεραν να τονώσουν περαιτέρω την ανάπτυξη του climate tech, αντλώντας US$ 25 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής χρηματοδότησης.
  • Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές εξακολουθούν να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης, καθώς η ηλεκτροκίνηση, η μικροκινητικότητα και άλλα καινοτόμα μοντέλα μεταφοράς προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο δύσκολος αυτός τομέας άντλησε σχεδόν US$ 58 δισ. μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2020 και του πρώτου εξαμήνου του 2021, αντιστοιχώντας στα δύο τρίτα της συνολικής χρηματοδότησης.
  • Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές, η Βιομηχανία, η Μεταποίηση και η Διαχείριση Πόρων, καθώς και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες κατέγραψαν την ταχύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2019 και του πρώτου εξαμήνου του 2021, με αύξηση πάνω από 260% έκαστη, αγγίζοντας τα US$ 58 δισ., US$ 6.9 δισ. και US$ 1.2 δισ. αντίστοιχα.
* SPAC: Special-purpose acquisition company.
Πρόκειται για εταιρείες εξαγοράς ειδικού σκοπού, ή αλλιώς "εταιρείες λευκών επιταγών". Οι SPACείναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια με σκοπό την απευθείας απόκτηση ιδιωτικών εταιρειών χωρίς τη διαδικασία αρχικής δημόσιας προσφοράς.
Όλο το δημοσίευμα:
www.ot.gr/2022/02/01/green/ereyna-pwc-ypertriplasiasmos-ependyseon-stin-perivallontiki-texnologia
HOPE-A covers the entire value chain of OE Products and Services in Green Energy, Lighting, Electronics, Automotive, Smart Buildings, Greenhouses, Intelligent Packaging, Wearables, IoT, etc.
CONNECT TO THE ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS WORLD!
DO NOT FORGET TO FOLLOW US
Fb Tw Li
Copyright © 2022 HOPE-A
HOPE-A - Hellenic Organic and Printed Electronics Association | Thessaloniki, Greece
www.hope-a.com