HOPE-A
HELLENIC ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS ASSOCIATION
BUILDING THE NEW DIGITAL AND GREEN INDUSTRY
 
 
Πίνακας Περιεχομένων
Σημαντική παρουσία του HOPE-A στο Διεθνές Συνέδριο του AFELIM
Σημαντική ήταν η παρουσία του Συνδέσμου HOPE-A και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN στο Διεθνές Συνέδριο για τη βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο AFELIM στο Παρίσι.
image
Ο Γ.Δ του HOPE-A Δρ Αστέριος Χατζηπαραδείσης στο Διεθνές Συνέδριο AFELIM
Στο διήμερο Συνέδριο 12-13 Σεπτεμβρίου 2023 με τον γενικό τίτλο «Scale up of Printed Electronics Industrial Capacities» συμμετείχε ως keynote speaker ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης. Ο κ. Χατζηπαραδείσης αναφέρθηκε διεξοδικά στην ραγδαία ανάπτυξη του Οικοσυστήματος Οργανικών Ηλεκτρονικών στην Ελλάδα και στις προοπτικές που ανοίγονται με τα δύο μεγάλα έργα το Flex2Energy και το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano που συντονίζει η εταιρεία ΟΕΤ και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN αντίστοιχα. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηπαραδείσης τόνισε ότι για να διατηρηθεί και να διευρυνθεί περαιτέρω το πλεονέκτημα της Ευρώπης στον τομέα θα πρέπει να προωθηθούν συντονισμένες πολιτικές τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα εύκαμπτα OPVs διαθέτουν πρωτοφανή πλεονεκτήματα σε ότι αφορά το μικρό τους βάρος, τον ψηφιακό τους σχεδιασμό την αισθητική των χρωμάτων τους, το μικρό κόστος κατασκευής τους, τη ρυθμιζόμενη οπτική τους διαφάνεια και το πιο σημαντικό την υψηλή δυνατότητα ανακύκλωσής τους που συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Επίκουρος Καθηγητής του ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης. Ο κ Λασκαράκης αναφέρθηκε στις εφαρμογές των OPVs σε κτίρια, θερμοκήπια, φορητές συσκευές, θερμοκήπια και αυτοκίνητα και μίλησε για το Horizon Europe Flex2Energy project που φέρνει επανάσταση εισάγοντας νέα προϊόντα και εφαρμογές.
Στη διάρκεια του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου υπήρξε έντονο ενδιαφέρον γύρω από τα οργανικά ηλεκτρονικά και οι δύο ομιλητές από την Ελλάδα δέχθηκαν πολλές ερωτήσεις για τις εφαρμογές και την απόδοσή τους.
Ο Δρ. Α. Χατζηπαραδείσης και ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Α. Λασκαράκης συναντήθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου με τον ΓΔ του Συνδέσμου AFELIM Jean-Marie Vau και τον Πρόεδρο του AFELIM Dr Michel Popovits και συζήτησαν τους τρόπους εντατικοποίησης των συνεργασιών μεταξύ του HOPE-A και του AFELIM.
Επανάσταση στη Βιώσιμη Γεωργία
Το θερμοκήπιο της ΟΕΤ στην Agrovision
Το πρώτο παγκοσμίως ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο της εταιρείας Organic Electronic Technologies, παρουσίασε στο πλαίσιο της Έκθεσης Agrovision 2023, η οποία έλαβε χώρα στα Φιλιατρά στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, η γεωπόνος-νανοτεχνολόγος της ΟΕΤ Ευγενία Αθανασιάδου. Η κ Αθανασιάδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεισφορά των ημιδιάφανων ενσωματωμένων οργανικών φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στα θερμοκήπια, μια νέα τεχνολογία που φέρνει επανάσταση στη Βιώσιμη Γεωργία.
image
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Agrovision
Τον Σύνδεσμο HOPE-A εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης ο οποίος είχε ενημερωτικές συζητήσεις με τοπικούς παράγοντες και εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου με θέμα τα οφέλη από τη χρήση των αγροβολταϊκών και συγκεκριμένα των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών.
Το Κέντρο Αριστείας COPE-Nano στην 87η ΔΕΘ
Τα δύο σημαντικά ευρωπαϊκά έργα, το Flex2Energy που δημιουργεί εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών, αλλά και το Κέντρο Αριστείας Νανοτεχνολογιών και Οργανικών Ηλεκτρονικών παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.
image
Εκπρόσωποι πολιτικών, ακαδημαϊκών φορέων επισκέφθηκαν το booth
Στο περίπτερο 10 stand 28 ο Σύνδεσμος HOPE-A και τα μέλη του, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και η εταιρεία Organic Electronic Technologies παρουσίασαν και εφαρμογές φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς σε κτίρια. Παρουσιάστηκε επίσης η εφαρμογή των αγροβολταϊκών με τα ημιδιαφανή εύκαμπτα ελαφρά φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς στο θερμοκήπιο της ΟΕΤ.
Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς σε αυτόνομο ενεργειακά ποδήλατο
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο ευρύ κοινό και στα ΜΜΕ το αυτόνομο ενεργειακά ποδήλατο με φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που έχουν τοποθετηθεί στο ποδήλατο του Παναγιώτη Ζαφειριάδη. Ο ποδηλάτης μετακινείται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις μακριά από τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τους οδικούς άξονες, καλύπτοντας διαδρομές που ξεκινούν από την Ιρλανδία και συνεχίζονται στην Ανατολική Ευρώπη.
image
Ο ερευνητής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN Χ Καπνόπουλος με τον ποδηλάτη Π Ζαφειριάδη και τον CTO της ΟΕΤ Ε Μεκερίδη
Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς της ΟΕΤ είναι ελαφρά, εύκαμπτα και του εξασφαλίζουν την απαραίτητη ενεργειακή αυτονομία όσον αφορά τις ανάγκες του για φόρτιση των ηλεκτρονικών του συσκευών σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Το stand του οικοσυστήματος του HOPE-A επισκέφθηκαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι φορέων και ευρύ κοινό που ενημερώθηκε για τα πρωτοποριακά επιτεύγματα της εταιρείας OET και του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN στον τομέα των ΑΠΕ και συγκεκριμένα στα 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά.
Παρουσίαση του εμβληματικού project Flex2Energy στην Ευρώπη
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του εμβληματικού project Flex2Energy σε ευρωπαϊκά συνέδρια και events το τελευταίο διάστημα.
O Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A και συντονιστής του έργου Flex2Energy καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης παρουσίασε την συμβολή του έργου στη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών στο πλαίσιο επαφών που είχε στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τα Οργανικά Ηλεκτρονικά ICOEO (20-21 Σεπτεμβρίου) στη Λισαβόνα.
image
Τα φωτοβολταϊκά που θα παράγονται μαζικά από το εργοστάσιο που δημιουργεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Είναι ελαφρά ημιδιαφανή και εύκαμπτα και αποτελούν εξαιρετική εφαρμογή ακόμη και στα πανιά των ιστιοπλοϊκών, αλλά και γενικότερα στη ναυτιλία. Μία από τις πολλές εφαρμογές των 3ης γενιάς φωτοβολταϊκών παρουσιάστηκε και στο 63ο BOAT SHOW στη Γένοβα της Ιταλίας από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιο Λογοθετίδη.
image
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy παρουσιάστηκε επίσης από τον Δήμο Alba Julia της Ρουμανίας ο οποίος συμμετέχει στο project. Η ενημέρωση για το πρόγραμμα έγινε στο πλαίσιο Εθνικού Συμποσίου με θέμα «Δραστηριότητες Καινοτομίας και Μεταφορά Τεχνολογίας. Παραδείγματα καλών πρακτικών».
Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για τη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών
Αθήνα 30 Οκτωβρίου 1η Νοεμβρίου.
https://icefpe.com
Με τη συνάντηση των 15 εταίρων που συμμετέχουν στο Flex2Energy project ξεκίνησαν στις 29 Οκτωβρίου 2023, οι εργασίες του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Πράσινη Ευρωπαϊκή Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών και τα Αγροβολταϊκά.
image
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των partners του έργου Flex2Energy
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση. Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο Υπουργός υπογράμμισε την σημασία της χρήσης των αγροβολταϊκών στη Γεωργία συμπληρώνοντας ότι το επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή σχετικό Σχέδιο Νόμου. Κατά τη διάρκεια της έναρξης του Συνεδρίου τοποθετήσεις έγιναν από τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Μίλτο Ζαμπάρα και τον Τομεάρχη Καινοτομίας, Έρευνας και Τεχνολογίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Βάρδα.
image
Την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θ Σκυλακάκης
Στην κεντρική του ομιλία ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A και συντονιστής των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών έργων Flex2Energy και COPE-Nano Στέργιος Λογοθετίδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μοναδικά χαρακτηριστικά των οργανικών ηλεκτρονικών και στη σημασία του έργου Flex2Energy τονίζοντας ότι στα μέσα του 2025 θα είμαστε πλέον σε θέση να παράγουμε μαζικά εδώ στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς.
image
Ο Πρόεδρος του HOPE-A καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης
Στις εργασίες της πρώτης ημέρας του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών (AFELIM) της Γαλλίας Michel Popovic, ο οποίος υπέγραψε αναβαθμισμένο Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Στέργιο Λογοθετίδη, Πρόεδρο του αντίστοιχου Συνδέσμου στην Ελλάδα, HOPE-A.
image
Στιγμιότυπο από την υπογραφή MoU Στο κέντρο οι πρόεδροι AFELIM & HOPE-A
Κατά τη δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου ο Επ. καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Αργύρης Λασκαράκης αναφέρθηκε στο Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Βιοηλεκτρονικών COPE-Nano και στις προοπτικές που δημιουργεί, ενώ έγινε ειδική αναφορά στις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στα κτίρια, τα ρούχα (wearables), τον φωτισμό, την αυτοκίνηση και τις αγροτικές καλλιέργειες.
Ο Γενικός Διευθυντής του HOPE-A Δρ. Αστέριος Χατζηπαραδείσης παρουσίασε τις αποτελεσματικές πολιτικές που προώθησαν η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα στην Έρευνα και την Καινοτομία (E&K) στον τομέα, οι οποίες τους εξασφάλισαν σημαντική πρωτοπορία. Χρειάζονται όμως συμπληρωματικές πολιτικές και στο επίπεδο των επενδύσεων, ώστε να προωθηθούν τα αποτελέσματα της Έρευνας και Καινοτομίας στην τεράστια παγκόσμια αγορά που ανοίγεται.
image
O Αντιπρόεδρος της COATEMA Coatings Thomas Kolbusch
Από την πλευρά της εταιρείας COATEMΑ, η οποία έχει αναλάβει καθοριστικό ρόλο στο Flex2Energy project, o Αντιπρόεδρός της Thomas Kolbusch δήλωσε ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή της ομάδας του στην κατασκευή του εργοστασίου μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς στην Ελλάδα.
Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε έκθεση προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.
image
Οθόνη αφής αυτοκινήτου με οργανικά ηλεκτρονικά. Δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο LTFN στο πλαίσιο του Flexfunction2Sustain project
Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν πολιτικοί, εκπρόσωποι επιχειρηματικών, ακαδημαϊκών φορέων, στελέχη πρεσβειών ξένων κρατών.
HOPE-A covers the entire value chain of OE Products and Services in Green Energy, Lighting, Electronics, Automotive, Smart Buildings, Greenhouses, Intelligent Packaging, Wearables, IoT, etc.
CONNECT TO THE ORGANIC & PRINTED ELECTRONICS WORLD!
DO NOT FORGET TO FOLLOW US
Fb Tw Li
Copyright © 2023 HOPE-A
HOPE-A - Hellenic Organic and Printed Electronics Association | Thessaloniki, Greece
www.hope-a.com