Tuesday, 24 September 2024 14:03

Οι δράσεις του Συνδέσμου HOPE-A στην 88η ΔΕΘ

Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς και οι εφαρμογές τους στο εσωτερικό και εξωτερικό των κτιρίων, στα θερμοκήπια και τις ανοιχτές καλλιέργειες και σε κάθε είδους επιφάνεια αποτελούν σήμερα την πιο φιλική εφαρμογή πράσινης ενέργειας και εντυπωσίασαν το κοινό της 88ης ΔΕΘ. Στο περίπτερο 10 εκπρόσωποι της ΟΕΤ, του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων HOPE-A, ενημέρωναν τους επισκέπτες για τα οφέλη της χρήσης της νέας τεχνολογίας, αλλά και για το Flex2Energy project στο οποίο συμμετέχουν.

Στο περίπτερο 13 που ήταν αφιερωμένο στην τιμώμενη χώρα Γερμανία η εταιρεία Organic Electronic Technologies μαζί με την εταιρεία COATEMA (stand B40) , μέλη του Συνδέσμου HOPE-Aπαρουσίασαν τις εφαρμογές της επαναστατικής τεχνολογίας των ημιδιάφανων εύκαμπτων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς.

Μεταξύ των επισκεπτών της εταιρείας Organic Electronic Technologies και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για θέματα υποδομών Νίκος Ταχιάος και το επιτελείο του, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που δημιουργεί το Flex2Energy project στη Θεσσαλονίκη.

Επίσκεψη υπουργών Ελλάδας Γερμανίας

Εντυπωσιασμένος από τα επιτεύγματα του Οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών δήλωσε ο Ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας Cem Özdemir. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ομόλογός του Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η Νανοτεχνολογία είναι το μέλλον της Γεωργίας.

Το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου οι αντιπροσωπείες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης Ελλάδας και Γερμανίας με επικεφαλής τους Κώστα Τσιάρα και Cem Özdemir ξεκίνησαν την επίσκεψή τους από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN συνοδευόμενοι από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη και μέλη της Γερμανικής Πρεσβείας και του Προξενείου.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN που συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες, με τις βιομηχανικές εφαρμογές, την επιχειρηματικότητα και τη δικτύωση στους τομείς της Πράσινης Ενέργειας, της Γεωργίας των εφαρμογών και προϊόντων στον τομέα της νέας τεχνολογίας και των έξυπνων πόλεων.

Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ξεναγήθηκαν στο AGRO-PV HUB της Organic Electronic Technologies. Ξεναγήθηκαν στα δύο ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια υδροπονικής παραγωγικής τομάτας ,πιπεριάς και μελιτζάνας αντίστοιχα και στην ανοιχτή καλλιέργεια αμπελιού , τα οποία λειτουργούν με διαφανή φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς της εταιρείας Organic Electronic Technologies, οι επισκέπτες πληροφορήθηκαν τα οφέλη της επαναστατικής αυτής τεχνολογίας.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Organic Electronic Technologies ο Πρόεδρος της ΟΕΤ κ Λογοθετίδης έκανε εκτενή αναφορά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy το οποίο δημιουργεί την πρώτη παγκοσμίως αυτοματοποιημένη γραμμή εκτύπωσης (νανο) παραγωγής για οργανικά φωτοβολταϊκά (OPV). Αυτή, όπως τόνισε είναι η νέα πράσινη βιομηχανία της Ευρώπης που συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή της αυτονομία.

Τα προϊόντα και οι εφαρμογές των OPVs φέρνουν επανάσταση στη Γεωργία εφαρμόζοντας στα θερμοκήπια και στις ανοιχτές καλλιέργειες βιώσιμες ενεργειακές λύσεις ενταγμένες στην κυκλική οικονομία . Αντίστοιχα οι εφαρμογές των OPV και τα νέα προϊόντα IPV (ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά) προσφέρουν φιλική ενέργεια στη βιομηχανία, τις οικοδομές ολοκληρώνοντας το μοντέλο των πράσινων-έξυπνων πόλεων.

«Οικοδομώντας την Πράσινη Ενέργεια της Ευρώπης»

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων HOPE-A, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN /COPE-Nano, η εταιρεία OET και το Flex2Energy project συνδιοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: «Οικοδομώντας την Πράσινη Ενέργεια της Ευρώπης: Η συνεισφορά των Εμβληματικών Έργων Flex2Energy και COPE-Nano και οι πρωτοποριακές λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής, ενεργειακής, επισιτιστικής κρίσης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Κώστας Γκιουλέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κεντρικής Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας και ο Αντιπεριφερειάρχεης Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας Κρήτης Γιάννης Αναστασάκης.

Κεντρικό ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της ΟΕΤ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Flex2Energy project και τόνισε ότι το πρώτο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς , το οποίο δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στο τέλος του 2025.
Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμη ο Αντιπρόεδρος της Γερμανικής εταιρείας COATEMA Thomas Kolbusch, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου HOPE-A Δρ Αστέριος Χατζηπαραδείσης και ο CTO της εταιρείας ΟΕΤ Ευάγγελος Μεκερίδης.

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ο Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ΟΕΤ και Πρόεδρος του HOPE-A, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στο περίπτερο 13 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 88ης ΔΕΘ. Κεντρικό θέμα της ομιλίας του τα 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά , το πρώτο στον κόσμο εργοστάσιο μαζικής παραγωγής τους, και οι καταιγιστικές εξελίξεις που φέρνουν στον τομέα της Πράσινης Ενέργειας.